Home / World / Çaji i zi, lufton kancerin dhe ul tensionin e lartë të gjakut

Çaji i zi, lufton kancerin dhe ul tensionin e lartë të gjakut

Çaji është pija e dytë më e konsumuar në botë, pas ujit. I gjithë çaji vjen nga bima e Camellia sinensis, por mënyra të ndryshme të korrjes dhe përpunimit prodhojnë çarja të ndryshëm. Për të bërë çaj të zi, gjethet janë të zbehura, të plasaritua, të mbështjella, dhe të oksidohen plotësisht. Çaji i zi përbën 75 për qind të çajit të konsumuar në botë.

Përfitimet e mundshme shëndetësore të çajit

 

Shumica e studimeve mbi përfitimet potenciale shëndetësore të çajit janë fokusuar në çajin e gjelbër. Megjithatë, duke marrë parasysh procesin e oksidimit të përfshirë në bërjen e çajit të zi, disa studime kanë hulumtuar përfitimet unike që mund të ofrojë kjo. Disa nga përfitimet e tij janë, ulja e rrezikut të prekjes nga kanceri, ul tensionin e lartë të gjakut, vepron si antioksidant, ndihmon në funksionimin e duhur të zemrës, etj.

 

Rreziqet e mundshme.
Për shkak të përmbajtjes së lëndëve toksike siç janë disa lloje të mineraleve, çaji i zi në raste të caktuara di të jetë helmues. Gjithashtu, për shkak të përmbajtjes së kafeinës, ajo mund të shkaktojë probleme te disa persona të cilët janë të ndjeshëm ndaj kafeinës. Në raste më të rralla, çaji i zi mund të shkaktojë edhe anemi

About admin admin

Check Also

Po ushqeni me gji fëmijën tuaj? Ja çfarë duhet të hani me patjetër…..

Periudha pas lindjes është kritike për shëndetin e gruas, ushqimi i mirë është i domosdoshëm. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *